The Veldman Brothers op stoom voor de festivals!

gezien & gehoord in De Noviteit in Monster, Westland bij Blues aan Zee, een optreden van The Veldman Brothers op zaterdag 7 april 2012. Met tekst & filmpje door Giel van der Hoeven en foto’s van Arjan Vermeer.

De broertjes Bennie en Gerrit Veldman en consorten lopen alweer een jaartje of acht mee in het Vaderlandse bluescircuit. De sympathieke Gelderse muzikanten zijn bedreven en hebben hun zaakjes goed voor elkaar. Zowel muzikaal als… uhh, laten we het maar PR-technisch noemen. De liveshows klinken en ogen professioneel en hun CD lay-outs en de website www.veldmanbrothers.com zien er gelikt uit. Het gevolg is al jaren lang een lekkere volle agenda en veel waardering van zogenaamde kenners en bluesliefhebbers en winnaars van uiteenlopende blues awards. Ze waren te bewonderen op o.a. Moulin Blues Ospel, Ribs & Blues Raalte, Culemborg Blues, Oerol Terschelling, Texel Blues, Bluezy Bluesfestival Ridderkerk en ook op het Blues Aan Zee Festival van 2008 gaven ze al acte de présence. Afgelopen zaterdag deed The Veldman Brothers opnieuw het Westlandse Monster aan, dit keer voor een exclusief cluboptreden.

Het is niet voor niets dat de (lang niet complete!) opsomming hierboven uitsluitend uit festivals bestaat. Want dáár is het waar wij de gebroeders het vaakst tegen het lijf liepen. En ook de agenda van 2012 zal weer een flink aantal festivallocaties bevatten, waaronder Kwadendamme en Highlands Amersfoort. De brothers shuffle onderscheiden zich voornamelijk door hun instrumentale specialisaties. Broeder Bennie heeft zich helemaal toegelegd op het bespelen van Hammond XK-2 en XB-1 orgels in de beste traditie van Jimmy Smith met snelle melodische improvisaties. En daarnaast speelt hij ook op Sonny Terry-achtige wijze bluesharp en zingt hij af en toe ook een nummer. Gitarist/zanger Gerrit is een echte Strat-man. Hij bespeelt verschillende Fender Stratocasters (o.a. een Roadhouse USA en Strat Japan met Seymour Duncan hotrail). Een complete gitarist, die net zo makkelijk slag-, slide- als sologitaar speelt. Ook neemt Gerrit lovenswaardig de energieke solozang voor zijn rekening. De synergie tussen de bloedbroeders is groot en de verhoogde werking op de bühne wordt alleen nog maar versterkt door de combinatie met bassist Donald van der Goes en drummer Marco Overkamp. Het tweetal houdt de Veluwsche Veldman trein ritmisch op stoom.

The Veldman Brothers’ aanwezigheid is bescheiden maar hun live shows zijn muzikaal extravagant. Tevens met veel ingetogen momenten en improvisatie, dat spettert maar soms suddert. Ze treden met een herkenbaar eigen geluid respectvol in de voetsporen van hun inspiratiebronnen uit de oude blues en van de meer recentere bluesrock voorbeelden, zoals de The Fabulous Thunderbirds, Stevie Ray Vaughan en The Red Devils. Up-tempo- en slowblues, ballads (‘Saw You There’ en ‘Leavin’) en boogie van de CD’s ‘Home’ (2007), ‘Harponized’ (2009) en ‘Spreadin’ Around’ (2011) worden in twee sets – met de XL-encore erbij eigenlijk drie sets! – afgewisseld met traditionele covers van ondermeer Jimi Hendrix (‘Who Knows’, ‘The Wind Cries Mary’), John Lee Hooker (‘Boom Boom’), Willie Dixon (‘Let Me Love You Baby’) en Blind Willie McTell (‘Statesboro Blues’). Maar ook songs van het nieuwe live album ‘Bringin` It To You Live’ dat eind mei van dit jaar gepresenteerd zal worden in Café de Stoof te Nunspeet. De opnamen hiervoor (door J.K. Studio’s) vonden in maart van dit jaar plaats in café/zaal ‘Onder Ons’ te Dalfsen. Het optreden in de Noviteit was een fijne opwarmer voor de aanstaande promo-gigs èn voor de komende festivals in de Lage Landen. Spread it around The Veldman Brothers are bringing it to you live!

 

 


[meer filmpjes door BAZ Kwybus zijn hier te zien]

En meer foto’s kun je hier zien:

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: