De tijdloze popsongs met vette knipoog van Gruppo Sportivo

gezien & gehoord in cultuurpodium De Boerderij Zoetermeer : Gruppo Sportivo  op vrijdag 16 maart 2012
tekst & filmpje van Giel van der Hoeven met foto’s van Arjan Vermeer

Vorig jaar bestond de band Gruppo Sportivo 35 jaar en dat werd in maart 2011 gevierd met de uitgave van de CD ‘The Secret Of Succes’. Een album met twaalf akoestisch uitgevoerde favoriete songs uitgekozen door fans en de bandleden zelf. En gebaseerd op Gruppo Sportivo’s theatershow van 2011 welke weer was geïnspireerd door de biografie ‘Hans Vandenburg & Het Geheim Van Het Succes’. Het succes dus dat de populaire Haagse band met name had van eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig. Voornamelijk met de albums ’10 Mistakes’ (1977) en ‘Back To ‘78’ (1978) en een handje vol hits van die elpee’s. Want in dat tijperk leefde we toen nog; de hoogtijdagen van de punk, de opkomst van de new-wave en 45 toeren plaatjes op zwart vinyl. Daarna was het gedaan met de hitgevoeligheid en de ‘Gruppomania’. “De fans vragen mij sowieso altijd: waarom schrijf je niet weer eens een hit? wat ik een briljant idee vind!” Aldus de immer cynische maar positieve zanger/gitarist Hans Vandenburg.

Samen met toetsenist/zanger Peter Calicher en drummer Max Mollinger vormt Vandenburg nog de authentieke harde kern van de band. Op de bas speelt tegenwoordig Joris Lutz, vooral bekend als schrijver, acteur en presentator. En de originele Gruppettes Josée van Iersel en Meike Touw zijn al jaren geleden vervangen door de Bombitas Inge Bonthond en Lies Schilp. Inderdaad het voormalige dameskoor van Herman Brood’s Wild Romance. De rock ‘n’ roll junkie zelf noemde de muziek van Gruppo Sportivo destijds pesterig “pop voor Mavo-scholieren”. Cynisch genoeg brak Gruppo in Nederland door met hun eerste hitsingle ‘Rock ‘n Roll’ (1978) en de elpee ’10 Mistakes’ drong zelfs door in de Engelse Charts gevolgd door een succesvolle tournee door de UK. Uiteraard stond deze hit, maar ook andere bekende singles als ‘Hey Girl’, ‘Beep Beep Love’, ‘I Said No’, ‘Tokyo’ en hun allergrootste hit ‘Disco Really Made It’ uit 1979, op de setlist.

Maar vanaf het openingsnummer ‘Mission a Paris’ klonk ieder nummer eigenlijk vertrouwd. Want het schrijven van pakkende popsongs en teksten met een vette knipoog waren, zijn en blijven het handelsmerk van de markante voorman Hans Vandenburg. Als een sluwe popprofessor heeft hij altijd met de elementen pop, rock, reggae en ska lekkere liedjes weten te brouwen. En dit gecombineerd met hilarische teksten en het betere jatwerk staat dus al 35 jaar garant voor de onmiskenbare Gruppo-formule. “Het volgende lied wordt vooraf gegaan door een liedje van Frank Zappa, maar die kennen jullie toch niet” zegt Vandenburg in aanloop naar ‘Superman’. Je zou ook niet beter weten dat het instrumentale riedeltje ‘Take Your Clothes Off When You Dance’ gewoon een eigen Gruppo compositie is. Ook minder bekende songs als ‘Click Here’ (“leuk dat jullie ook voor nieuwe nummers klappen”) worden enthousiast door het bijna-thuispubliek ontvangen. Dat overwegend bestaat uit veertigers en vijftigers die het repertoire soms luidkeels meezingen.

Na de pauze (“die ze ons gevraagd hebben in te lassen omdat jullie dan naar de bar moeten gaan”) krijgen we een klein voorproefje van de set zoals de band dat met een Edison bekroonde ’10 Mistakes’ in 2012 integraal (“dat is een tent die waterdicht is”) weer in de theaters zal gaan spelen. En waarin de zangeressen Lies Schilp (o.a. ook Girls Wanna Have Fun) en Inge Bonthond zowel de achtergrond- als solopartijen voor hun rekening nemen. De dames hebben een schat aan ervaring en toeren al vanaf 1980 met Gruppo Sportivo door heel Europa en ze hebben op meerdere Gruppo-albums meegezongen. Ook hun damesdansjes blijven stijlvol en aanstekelijk. Met een toegift in twee blokjes waarin o.a. ‘Cats Hiss’ (The Buddy Odor Stop) en reprises van ‘Hey Girl’ en ‘Superman’ zaten namen de Gruppo’s afscheid van Zoetermeer op een gezellige avond vol met jeugdherinneringen.

Gruppo Sportivo:
Hans Vandenburg – zang/gitaar
Peter Calicher – toetsen/zang
Max Mollinger – drums
Joris Lutz – bas
Inge Bonthond – zang/achtergrondzang
Lies Schilp – zang/achtergrondzang

Setlist:
01. Mission a Paris
02. Superman Is Back
03. I Shot My Manager
04. Shave
05. Take Your Clothes Off When You Dance/Superman
06. Your Words Are Free
07. Click Here
08. Doremifasolatido
09. I Said No

10. Dreamin’
11. Henri
12. Hey Girl
13. Ray Of Light
14. Lasting Forever
15. Nonstop Girl
16. Rock ‘n Roll
17. Beep Beep Love
18. Disco Really Made It

19. Tokyo
20. Oh Oh ??
21. Armee Monika

22. Cats Hiss (The Buddy Odor Stop)
23. Hey Girl
24. Superman

Het volledige fotoalbum van het optreden:

Gruppo Sportivo albums http://seedyroad.com/grupposportivo/

Geef hier uw commentaar